Teraapilised kogemused

Lastel, kellel on raske suhelda inimestega, võib olla lihtsam asju ajada läbi mänguloomade, käpiknukkude ja muude seesuguste vahendite. Turvalised koduloomad võivad olla lastele suureks toeks suhteloomise ja -hoidmise kogemuse juures. Loomad on vahetud, nad lihtsalt on, püsivad hetkes, et õpeta ega anna hinnaguid. Läbi selle pakuvad nad lastele tunnet, et nad on olemas, lähedal, kuulavad ja aktsepteerivaid neid nii nagu nad on ja võivad koosolemisest ja suhtlemisest rõõmu tunda.

Mänguteraapias klassikaliselt loomi ei kasutata. Ameerikas ja Austraalias on seda teemat kohati küll laiendatud, kuid meieni see pole jõudnud. Küll aga ei vaidle keegi ka siin vastu, et loomi kaasavad teraapiad võivad lastele ja ka suurtele inimestele olla positiivse mõjuga. Teraapiliselt võib mõjuda ka enda loom, kes ei ole küll koolitatud, kuid on olemas ja omab suhet.

Bullterjerid on üsna kardetud koerad. Neil on kuri kuulsus. Minu elus on olnud paljudele teiste koerte kõrval kaks bullikat. Ühega neist kasvas üles mu vanem poeg, teine elab oma elu me juures praegu. Kuigi mulle meeldivad laste- ja peresõbralikest koertest väga ka prantsuse buldogid, siis bullterjerid on mu suurimad lemmikud. Väidetavalt on nad kõige kassisarnasemad koerad. Kassidele omaselt ajavad nad oma asja ja samas suudavad lugeda su hinge. Neis on toore lusti ja isepäisuse kõrval rahu ja tasakaalu, julget neutraalset olemist ja tõsist huvi sinu kui inimese vastu. Nad ei torma sind aitama, kuid oskavad lähedal olla, sageli isegi tahavad väga lähedal olla, tunda su südame lööke ja kuulata osavõtlikult. Hoogsa palliloopimise kõrval meeldib neile ka süles istuda ja musitatud-kallistatud olla.

Siin pildil on meie Mägi ehk peene nimega Magic Moment oma kontoripesas. Vahel käivad tal seal pesas külalised. Vahel on need külalised väga väsinud ja tahavad peitu pugeda, vahel tahavad maha jahtuda ja vahel lihtsalt otsivad lähedust. Mägi on külaliste üle alati väga rõõmus. Temaga saab niisama kallistada ja koos pikutada, kuid talle meeldib ka see, kui talle lugusid räägitakse või loetakse. Kui ma pildistama hakkasin, siis kiikas ta korraks minu poole, kuid sukeldus siis taas draakonilugudesse. 🙂