Sussid

Ma pole kunagi olnud sussi-inimene. Esimest korda elus taipasin susside suurt tähtsust alles mänguterapeudina tööle hakates.

Kuna inimene kõnnib kahel jalal, siis kipume me suhtlemisel pidama ülajäsemeid alajäsemetest olulisemaks. Seda, et käpiknukud räägivad ja tegutsevad, seda teavad kõik. Mu enda laste lemmikud olid väiksena pesukindast Ahv Aadu ja vihmausse meenutavad roosad pajakindad. Aga, et sussid võiksid suhelda, selle peale ma mõtelnud polnud.

Suure ja parasjagu pika inimesena on keeruline end pisikeseks voltida. Kui teraapiatoas olen ma enamuse ajast põrandale päris lähedal, siis uksel esimest korda lastega kohtudes võib mu suur kuju neile hirmutav tunduda. Sageli läheb laste pilk siis ikka esimese hooga pigem põrandale. Ja seal on minu varbad! Niisama varbad on nagu on, aga kui nende varvaste otsas on sussid, siis võib olla täitsa teine tera.

Aegade jooksul on mul olnud erinvaid susse. On olnud lambad ja päkapikusussid, isejoonistatud, täppide ja muude loomadega sussid, kassinäolised sussid. Mu läbi aegade lemmikud on lepatriinusussid, mis on mitmel korral vajanud parandusoperatsioone, kuid nende tähtsus mänguteraapias lastega suhte loomisel on olnud äärmiselt oluline.

On lapsi, kelle jaoks põhjusel või teisel on keeruline tunda end turvalisena. Jah, nad tulevad, räägivad, teevad asju, kuid mingi kramp hoiab neid lukus, tajutud turvatunne puudub. Ka tavalise käpiknukuga, mis on sageli suureks abiks sellistel puhkudel, ei pruugi olla suurt edasiminekut. Ja siis võib ühel hetkel korraga juhtuda nii, et sussid hakkavad oma elu elama. Näiteks ampsavad põrandale kukkunud pliiatsist või porgandist kinni. Mul on kogemusi, kus kogu suhtlus lapsega käibki läbi susside ja see on täiesti ok.

Nii käin ma pidevalt poes ringi vaadates, et ega uusi põnevaid susse silma ei hakka. Need nunnud piiludega sussid leidsin ma juba mõne aja eest, aga vahepeal olid jõulud ja suur talv. Täna otsustasin, et aitab sellest talvest, külmast, pimedusest ja libedusest küll, mul algab täna kevad ja sussipiilud kinnitavad seda kindlal sammul – saagu kevad!

Tere, mina olen piilu. Kes sina oled? 🙂