Krõllid külas

Täna juhtus nii, et minu Huggy Wuggydele tulid külla teised samasugused krõllid ja koos peeti maha üks korralik pidu.

Jah, mu mängutoas on oma koht ka sellistel tegelastele. Kui miski on end nii edukalt laste maailma sisse söönud, siis selle keelamine ja ignoreerimine ei pruugi olla parim lahendus. Mitte kõik lapsed, ei teemast teadlikud ega ka väheteadlikud, ei ole haavatavad selliste koletegelaste poolt. Neid, kelle jaoks see kuidagi valus teema on, on vaja vajalikul viisil toetada. Mänguteraapiatoas on sellised tegelased seepärast, et nad on olemas, et laps, kellel nendega kuidagi haagib, saaks sõnumi, et siin võib neist rääkida.

Kuigi maailm oleks ehk palju parem paik, kui selliseid elukaid poleks olemas, siis ei kao nad kuhugi. Nad tulevad uutel viisidel ikka ja jälle, sest põnevus ja närvikõdi kutsuvad neid ellu. Parim, mis me nendega teha saame, kui nad juba kohal on, on nendega tuttavaks saamine. Mulle meeldib vinguriga viisil mõte, et hoia sõbrad enda ligi ja vaenlased veel lähemal, sest reageerima paneb see, mis kuidagi naha alla poeb. Kui teema on aktuaalne, siis tuleb vaadata, mida sellega teha. Sõber või mitte, kuid keelates võime me võtta lapselt osaliselt või täielikult ära võimaluse väljendada oma mõtteid ja tundeid teemaga seoses. Kas mingid krõllid on seda väärt? Arvan, et mitte.

Palju on arutletud, kas lubada lastele seesuguseid kollkaisukaid. Ma arvan, et selliste tegelaste puhul on parim asi, mis nendega juhtuda saab see, et neist saavad ka mänguasjad ja kaisukad. Sellisel viisil kaotavad nad nii palju oma negatiivsest mõjujõust ja tapahimu asemel saavad esile tulla ka muud omadused – pehmus põse vastas, pikad kallikäed ja teravad hambad. Hambad, mis vajadusel ka näiteks last aidata ja kaitsta saavad tema jaoks ebameeldiva ja ohtliku eest. Kuigi neil tegelastel on ehk kohutavaid omadusi ja käitumise viise, siis kindlasti on neis ka midagi muud. Alati on ja seda saab uurida.

Teepidu kollidega, kas see on võimalik? Mis neile maitseb? Kas nad hambaid pesevad? Kas neil haldjahambad käivad? Äkki nad armastavad hoopis porgandeid? Kas nende sinine karv vahetub või muudab värvi? Äkki nad käituvad sedasi seepärast, et nendega juhtus midagi? Äkki neid saab päästa? Muuta? Parandada? Lohutada? Äkki nad otsivad tõelisi sõpru? Need on teemad, mis on lastele olulised ja hirmutav veider elukas annab hea võimaluse õppida maailma kohta nii mõndagi. Sõber või mitte, kuid nad võivad anda ka võimaluse vajadusel mure ja hirmuga tegelada ning kontroll üles leida.

No ja nalja saab nendega ka teha 😃